
Dla miłośników kawy: 5 przepisów na kawę mrożoną
Kawa na dzień dobry. Kawa dla relaksu. Kawa podczas rozmów z bliskimi. Kawa w przerwach w pracy. Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy, ale spożywanie tego napoju na ciepło podczas gorących dni nie sprawia Ci żadnej przyjemności? Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na kawę mrożoną, idealną na letnie upały. Orzeźwienie i pobudzenie gwarantowane!
Kawa mrożona w wersji tradycyjnej
Pierwszy przepis na kawę mrożoną jest najprostszy i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania. To wersja dla osób zabieganych, które chcą szybko przygotować i wypić kawę, a potem zająć się obowiązkami.- Przygotuj wysoką szklankę i wsyp do niej 2-3 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej oraz cukier, jeśli go używasz.
- Do szklanki wlej odrobinę zimnej, przegotowanej wody. Tyle, aby móc wymieszać kawę (z cukrem). Nie musisz blendować składników, wystarczy, że dłużej pomieszasz je łyżką.
- Na koniec wlej schłodzone mleko i ponownie zamieszaj całość.
- Kawa mrożona bez kostek lodu nie jest prawdziwą kawą, dlatego pamiętaj, aby wrzucić kilka kostek lodu, co dodatkowo schłodzi napój.
- Jeśli masz odrobinę czasu wierzch kawy możesz posypać cynamonem lub wiórkami czekolady.
Mrożona kawa ze spienionym mlekiem
Spienione mleko dodaje kawie puszystości i aksamitności. Dzięki temu napój jest smaczniejszy i można się nim delektować.- Do wysokiej szklanki wsyp około 2-3 łyżeczek kawy oraz cukier, jeśli go potrzebujesz.
- Składniki zalej zimną, przegotowaną wodą i wymieszaj, aby wszystko się rozpuściło.
- W oddzielnej szklance spień mleko z lodówki. Nie musisz mieć do tego specjalnej, małej elektrycznej trzepaczki. Równie dobrze możesz zrobić to przy pomocy zwykłego blendera lub miksera.
- Spienione mleko przelej do kawy lub kawę wlej do mleka.
- Nie zapomnij o kostkach lodu i oczywiście o dodatkach, np. cynamonie lub czekoladzie.
Kawa mrożona z lodami lub z bitą śmietaną
Ta wersja kawy mrożonej nie należy do dietetycznych, jednak doskonale sprawdza się jako deser i kawa w jednym.- Przygotuj kawę mrożoną według jednego z dwóch powyższych przepisów.
- Jeśli do kawy chcesz dodać lody, pamiętaj, aby zrezygnować z kostek lodu.
- Z kolei, gdy wybierasz bitą śmietanę, kostki lodu są niezbędne.
- Możesz również dodać zarówno gałkę lodów, jak i bitą śmietanę. Wówczas kawa będzie porządną porcją deseru i kofeinowego pobudzenia.
- Pamiętaj także, że im więcej dodatków dodajesz, aby zwiększyć ilość kawy.
Mrożona kawa z miętą i cytryną
Kawę mrożoną zazwyczaj spożywamy na słodko, jako deser. Poniżej znajduje się przepis na kawę mrożoną w wersji wytrawnej, z cytryną i miętą.- Do szklanki wsyp kawę i wymieszaj ją z wodą tak, aby się rozpuściła.
- Uzupełnij szklankę zimną i przegotowaną wodą do około ¾ jej pojemności.
- Dodaj kilka kropel cytryny.
- Możesz dodać odrobinę schłodzonego mleka, jednak nie jest to konieczne.
- Wierzch udekoruj plasterkiem cytryny i listkami mięty.
Kawa na zimno połączona z koktajlem
Podczas upałów nie mamy takiego apetytu, jak chociażby w chłodne dni. Wówczas można połączyć mrożoną kawę z ulubionym koktajlem.- Do pojemnika wsyp odpowiednią ilość kawy (ewentualnie cukru) i ulubione owoce. Najlepiej sprawdzają się banany i jagody, ponieważ można je zblendować na jednolitą masę, która nie posiada żadnych grudek.
- Do składników dodaj schłodzone mleko i całość zblenduj na jednolitą masę.
- Całość przelej do wysokiej, przezroczystej szklanki i nie zapomnij o kostkach lodu. Wierzch udekoruj cynamonem, startą czekoladą, a nawet wiórkami kokosowymi.
jak zrobić mrożoną kawę, kawa mrożona, kawa mrożona z lodami, kawa na zimno, mrożona kawa, przepis na kawę mrożoną